Ekonomi

Yellen: Bankacılık düzenlemeleri yeniden gözden geçirilmeli

ABD Hazine Bakanlığı, Yellen’ın bugün Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği (NABE) tarafından düzenlenen Ekonomi Politikası Konferansı’ndaki konuşmasının dökümünü yayınladı.

Yellen, konuşmasında finansal istikrarın önemine değinerek, ülkenin refahının kriz çıkmadan önce finansal istikrarı sağlama çabalarına bağlı olduğunu söyledi.

Yellen, son 15 yılda çok ilerleme kaydettiklerini ancak son olaylar işlerinin bitmediğini açıkça gösterdiğini söyledi. Riskli bölgeleri de ele almalıyız” dedi.

Kovid-19 salgınının yoğun olarak hissedildiği Mart 2020’deki panik döneminde bankaların finansal sistem için önemli bir güç kaynağı olarak hareket ettiğini vurgulayan Yellen, büyük bankaların 2007’ye göre daha sermayeli ve daha likit olduklarını hatırlattı.

“Düzenleyici gereklilikler son yıllarda gevşetildi”

Yellen, 2010 yılında yürürlüğe giren Dodd-Frank Klozunun, bu kurumların zararlarını daha uygun şekilde karşılayabilmeleri ve müşterilerin kredi ve nakit taleplerini karşılayabilmeleri için çok değerli reformları hayata geçirdiğini belirtti.

Bu ay iki bölgesel bankanın iflas etmesinin işlerinin bitmediğini gösterdiğini belirten Yellen, şöyle devam etti:

“Açık olmak gerekirse, bankacılık sistemi küresel mali krizde ortaya çıkan gerçeklerden çok daha güçlü. Bu muhtemelen en iyi, belirli kurumlarla ilgili endişeler artarken, bu ay genel olarak bankacılık sektöründe göreli istikrar görmüş olmamızla açıklanabilir. Yine de ne zaman bir banka iflas etse, “Bu önemli bir endişe kaynağı. Son yıllarda düzenleyici ihtiyaçlar gevşetildi. Bu deregülasyon kararlarının etkisinin değerlendirilmesinin ve buna karşılık gerekli önlemlerin alınmasının uygun olduğuna inanıyorum.”

Yellen, “Mevcut denetleyici ve düzenleyici rejimlerimizin bankaların bugün karşı karşıya olduğu riskler için yeterli olup olmadığını tekrar incelememiz önemli” dedi.

Düzenleme maliyetlidir, ancak kriz daha maliyetlidir

Regülasyonların şirketlere maliyet getirdiğine dikkat çeken Yellen, uygun düzenlemelerin maliyetinin finansal krizlerin trajik maliyetlerinin yanında sönük kaldığını kaydetti.

2008 yılında ABD’de yaşanan küresel mali krizin ardından 50 milyar doların üzerinde aktife sahip bankalara sıkı kontrol getiren Dodd-Frank Wall Street Reform ve Tüketiciyi Koruma Yasası, 2018 yılında Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde gevşetilmiş, söz konusu eşik 250 milyar dolara çıkarıldı.

Silikon Vadisi ve Signature Bank’ın iflasları, bankacılık düzenlemelerini yeniden gündeme getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu